Yeni Engelli Rapor Yönetmeliği ayrımcılığa ve hak kaybına sebep oluyor!

Yeni Engelli Rapor yönetmeliği hak kayıplarına ve engelliler arasında ayrımcılığa sebep oluyor!
İşitme engelliler de Çözger ( Çocuklar için özel gereksinim raporu ) ile yetişkinler için engelli rapor yönetmeliği arasında ayrımcılık var. İşitme Engelli çocuğun ailesi 18 yaşına kadar hak ettiği ve faydalandığı hakları 18 yaşından sonra kaybediyor. Oysa engel oranın da bir değişiklik olmuyor. Duyma ve konuşma oranında bir gelişme olmuyor.Ayrıca raporlarda 4 konu var ve her konu için ayrı rapor çıkarılması isteniyor. Bir konu ücretsiz diğer 3 konu için her bir konuya enaz 200  lira toplamda enaz 600 lira ücret alınıyor. Yani devlet engelliye rapor vermek için engelliden para alıyor. ( Sağlık bakanının açıklaması uygulamada dikkate alınmıyor) 
20 Şubat 2019 ÇARŞAMBA günü Resmî Gazete Sayı : 30692 ile yayınlanan YÖNETMELIKAile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığından iş birliğinde ÇOCUKLAR İÇİN ÖZEL GEREKSİNİM DEĞERLENDİRMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK olarak yürürlüğe girmiş oldu. Ayrıca 20 Şubat 2019 ÇARŞAMBA Resm Gazete Sayı : 30692 ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı iş birliğinde ERİŞKİNLER İÇİN ENGELLİLİK DEĞERLENDİRMESİ HAKKINDA YÖNETMELİK yürürlüğe girmiş oldu. 
 Yönetmeliklerin sahada uygulamaları başladıkça sorunlar da ortaya çıkmaya başladı. Tüm engel sınıfları için raporlarda sorunlar ve hak kayıpları devam ediyor.  Biz konuya engelleri görülmediği için görmezden gelinen işitme engellileri konu edeceğiz. ÖTV örneğinden değerlendirelim: işitme engelli sürücülere ÖTV muafiyet hakkı yoktur. Çözger de 18 yaşın altındaki ÖKGV oranlı işitme engelli bireye aracı ailesinin kullanması kaydıyla ÖTV muafiyet hakkı geldi. Ancak durumunda herhangi bir değişim olmadığı halde 19 yaşına girdiğinde ÖTV muafiyet hakkını kaybediyor. Öte yandan yeni erişkin rapor yönetmeliğinde İşitme Engelli bireye otomobili kullanması için Otomatik vitesli araç kullanma ve ilave ayna koyma zorunluğu getirildi. Bu aracı kullanabilmek için ek tertibat yapılması demektir. Bu durum da ÖTV muafiyet hakkı doğar. Tertibat ve otomatik vites zorunluluğu getirildiği halde ÖTV hakkının verilmemesi engelliler arasında ayrımcılıktır.
Konuyla ilgili 10 Ağustos 2019 CUMARTESİ Resmî Gazete Sayı : 30858TEBLİĞ yayınlanmıştır. Hazine ve Maliye Bakanlığı (Gelir İdaresi Başkanlığı)’ndan:ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ (II) SAYILI LİSTE UYGULAMA GENELTEBLİĞİNDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ kendi içinde çelişkiler barındırmaktadır. Sol bacağı ampüte olanlar yada bir kolunu kullanmayanlar da otomatik vites tertibat sayılıyorsa İşitme engelliler içinde bu hak sağlanmalıdır. Ayrıca işitme engellilere ilave aynalar koyma zorunluluğuda getirmiştir.  Otomatik vitesli araç manuel vitesli araçtan pahalı bir araçtır.  Ayrıca ilave aynalar da ekstra maliyet getirmektedir. Bunların mühendis tarafından teknik çiziminin yapılıp ruhsata işlenmesi de maliyet olusturmaktadır. Toplumsal yaklaşımdaki olumsuzluk ve ulaşım araçlarının yarattığı engeller nedeniyle çeşitli derecelerde sağlanan OTV muafiyet hakkı yukarıdaki zorunluluk ve teknik eklemeler nedeniyle işitme engellilere de sağlanmalıdır. 18 yaşına kadar ÖTV muafiyet hakkı olan ve aracını kendisi kullanamayan işitme engellinin hakkı da aynı şartlarda devam etmelidir. Raporlardan ücret alınması hakkında Sağlık bakanının açıklamaları dikkate alınmalı ve uygulanmalıdır.
Engel yaratan değil engelleri kaldırıp hayatı kolaylaştıran yasalara ve çıkan yasaları doğru uygulayan görevlilere ihtiyacımız var. 
Adem Kuyumcu
Engelsiz Hayat Dayanısma Derneği Başkanı

Yeni Engelli Rapor Yönetmeliği ayrımcılığa ve hak kaybına sebep oluyor!” yazısında 15 düşünce

  1. Emrah diyor ki:

    Işitme engelliler memur lazim ciddi hadi hekese kardesim işitme engelliler arkadaş yazik is hayat guzel Allah haklı ol ben fabrika is zor hasta var is kolay memur lazim bekleiyoruz ozaman

  2. Mehmet Demir Bilgili diyor ki:

    BU GERÇEKTEN HAKSIZLIK BU KARARLARI ALANLAR NICIN MASA BASINDA ARASTIRMADAN ENGELLI BIREY VEYA KURULISLARLA İŞTİŞARE ETMEDEN KARAR ALIYOR? OTOMATIK VITES EK AEKSESUARLAR MECUR OLMAMAMLI TAVSIE EDILMELI ENGELI GÖRÜLMEYEN İÇ HASTALIKLILARA MUAFIYET VAR BIZE NİÇİN AYRIM YAPILIYOR? MASA BAŞINDA ARASTIRMADAN ALINAN KARARLARLA DOKTOR VE HASTAYI KARŞI KARŞIYA GETİRMEK YANLIŞ

  3. Mehmet Demir Bilgili diyor ki:

    ASLINDA BU ÖTV İŞİ BAŞTAN YANLIŞ SOSYAL DEVLETTE BİREYİN NORMAL İHTİYAÇLARINDAN ÖTV GİBİ VERGİ ALINMAMALI HER EVİN 1 ARABASI İHTİYAÇTİR YASAL VERGİLER MTV SİGORTA TAMAM AMA ÖTV + TÜKETINDEN LÜKS TÜKETİMDEN ALINMALI 2 ARABA 2 EV DEN ALINMALI KÖYLÜNÜN TRAKTÖRÜNDEN MAZOTUNDAN ÖTV ALINMASI NEYİN NESİ YATAN LÜKS ARAÇTAN İCKİDEN HATTA KUSURA BAKILMASIN SİGARADAN BİLE ÖTV ALINMASI TARTIŞILIR AMA ZARURİ İHTİYAÇTAN ÖTV ALINMASI SOSYAL DEVLETE ÇOK ZIT GELİYOR

  4. Firdevs yiğit diyor ki:

    Peki çözüm varmı? bu durum geçici olarak askıya alınmış olsada istanbuldaki engelliler tekrardan randevu peşinde koşup birde heyetlemi uğraşacaklar.. Elde bulunan sürekli ibareli raporlar neden sağlık bakanlığının kendilerine bağlı hastanelerde sisteme işleme olanağı açmaz..

  5. Ali diyor ki:

    Benim çocuğum da
    Koklear implant kullanicisi
    Şimdi elimizde sürekli ibaresi yazan %52 oranlı raporumuz var.
    Bİz bu raporu değiştirip (ökgv ) ibareli rapor alırsak %52 raporumuz geçersiz sayılacak.
    ökgv raporu 18 yasina kadar geçerli.
    rapor 18 yaşına gelince boşa çıkacak.
    18 yaşından sonra tekrardan alacağımız rapor %52 den az olursa ne yapacaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir