Yaya yollarında ve geçitlerdeki yeni ENGELLER!

Yaya yollarında ve geçitlerdeki yeni ENGELLER!

Erişilebilirlik kültürü oluşturulmadan, bisiklet yolları yapılmadan, Martı Scooter,bisiklet ve benzeri araçları kullananlar eğitilmeden yaygınlaşan bu sessiz araçlar görme engelliler, işitme engelliler, bebekli aileler, çocuklar ve yaşlılar için ciddi tehlikelere yol açmaktadır.
Yaya yolları sadece yaya ulaşımını sağlamak için düzenlenir.
Ulaşım aracı olan Motorlu taşıtlar, motosikletler, bisikletler ve şimdi de Martı Scooter adı verilen bu sessiz araçların çoğunluğu yaya yollarını kullanıyor ve yaya geçitlerini işgal ediyorlar.

Bisiklet yolunu kullanması gereken sessiz ulaşım araçları yaya yolunu kullanınca kazalar kaçınılmaz oluyor.
Bu araçları kullananlara yaya yolunu kullanmamaları gerektiği anlatılmalı kullanmaları halinde cezai işlem uygulanmalıdır.

Bisiklet, Martı Scooter ve benzer taşıtlar için uygun yolların yapılmaması Motorlu araçlarla da kaza yapma olasılıklarıni arttırmaktadır. Sonucu ölüm, ağır yaralanma ve engelli olmaya varan sonuçlar oluşabilecektir.

Yaya yolunun ortasında direkler, ağaçlar, cafe, restoran masaları ve diğer işletmelerin tezgahlarının olması da ortopedik, görme, işitme engelli bireyler, yaşlılar ve bebek arabalı ailelerin hayata katılımına engeller yaratmaktadır.

Erişilebilirlik dediğimiz engelsiz mimari çevre konusunda kanunlar, Türk standartları ve uygulamayanlara cezai yaptırımlar vardır.
Bu standartlar akademisyenler ve alanda çalışan stk ‘larla onlarca yıl yapılan çalışmalarla oluşturulmuştur.
Standartların uygulanmıyor oluşu Erişilebilirlik kültürünün topluma içselleştirilmemiş olmasındandır.

Sorunun diğer boyutu mimarların herkes için tasarım ilkesine uymaması ve uygulamada da müteahhit’in erişilebilirliğe dikkat etmemesidir. Belediyelerin de TSE Erişilebilirlik standartlarına uygun olmayan imalatlara izin ve ruhsat vermesidir.

Çözümü ise Erişilebilirlik kültürünü tüm uygulayıcılara, ulaşım araçlarını kullananlara, yaya yolunu işgal eden işletmecilere ve topluma yayarak farkındalığı arttırarak engelleri kaldırmaktır.

Belediyelerde başkanların konuya duyarlılığı ve tüm uygulayıcı birimlere erişilebilirlik konusundaki iradesini yansıtması ile uygulamalarda yaratılan engeller kalkacak, sorun çözülecektir.

Belediye çalışanlarına, Mimarlara, Mühendislere, Şehir plancılarına ve müteahhitlere erişilebilirlik hakkında sadece teknik bilgi vermenin yetmiyor olduğunu 15 yıldır deneyimliyoruz. Erişilebilirlik standartlarını uygulamanın 10 milyondan fazla engelli vatandaş ve aileleriyle 40 milyon vatandaşı ilgilendirdiğini konunun psiko sosyal ve sosyo ekonomik sebeplerini ve sonuçlarını da hem ilgililere hemde toplumu oluşturan herkese öğretmek gerekiyor.

Örgün eğitimde okullarda verilmeyen bu konuyu ben imkanlarım ölçüsünde seminer ve konferanslarla toplumun her kesimine anlatmaya öğretmeye çalışıyorum. Belediyeler de eğitimlerimize katılmak yerine itiraz eden, zaten biliyoruz diyerek yanlış uygulamalara devam edip engelleri kaldırmayı gereksiz gören görevliler yüzünden engelliler, yaşlılar, bebekli aileler evlerinden çıkamıyorlar.

Adem Kuyumcu
Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği Başkanı

Engelsiz, Herkes için Erişilebilir Kent Danışmanı – Eğitmen

Engelsiz, Herkes için Turizm Uygulamaları Danışmanı – Eğitmen

Engelliler ve Aileleri ile Doğru İletişim Danışmanı – Eğitmen

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir