Belediye Başkan adaylarına çağrı; Engelsiz Kent Taahhütnamesini İmzalayın, Oyumuzu alın.

Bir yerel yönetimin başarı oranı, kentin sokaklarında ve sosyal mekanlarında görülen engelliler, yaşlılar ve farklı zihinsel gelişim gösterenlerin sayısı kadardır!

Türkiye de her il ve ilçe nüfusunun %12,29 ‘u yani 10 milyon vatandaş çeşitli sınıflarda engellidir. Engellilikle ilgili konular anne-baba-kardeş-eş ve çocukları ile yaklaşık 40 milyon kişi direkt ilgilendirmektedir. 2004 ve 2005 yılında çıkarılan 5216 ve 5393 sayılı belediyeler kanunu ile 5378 sayılı engelliler ile ilgili kanunların yürürlüğe girdiği 2005 yılında söz konusu kanunların hayata geçirilmesi ve erişilebilirlikle ilgili gerekli düzenlemeler için uygulayıcı kurumlara 7 yıl süre vermiştir. Kanuna göre 2005 yılına kadar yapılan yanlış mimari uygulamalar 7 yıl içinde doğruya çevrilecek, kanun çıktıktan sonraki her mimari uygulama, toplu taşıma araçları, kamu binası, konut, sosyal yaşam alanları engelsiz, herkes için erişilebilir mimari ölçülere göre yapılacaktı. Verilen süre 3 yıl daha uzatıldı ve uzatma süresi de Temmuz 2015’te doldu. Ancak belediyelerin birkaç tanesi hariç ne kendi uygulamalarında nede ruhsatlandırmalarda kanunu ve TSE standartlarını uygulamadılar. Engelliler hayata katılabilmek için öncelikle evinden sokağa çıkabilmelidir. Eğitim, iş hayatı ve sosyal hayata katılım konusundaki en büyük engel mimari çevre ve zihinlerdeki engellerdir. Yerel yöneticilerin engel yaratmayan zihniyetle, mimari çevre ve engelsiz adil, bağımsız yaşama dair yapmaları gereken çok şey vardır. Öncelikle kentin herkes için Erişilebilirliğini sağlamak ve engellilerle ilgili sorunların çözümü için tüm çalışanlarının eğitimini sağlamaları gerekmektedir.

  • Belediyelerde engelli ve yaşlı hizmetleri birimleri kurulmalı ve aktif olarak çalışır hale getirilmelidir.
  • Belediye ve kamu hizmeti verilen binalarda işaret dili tercümanı ve görsel uyarıcılar olmalıdır.
  • Belediye ve kamu hizmeti verilen binalarında görme engelliler için doğru düzenlemeler ve sesli uyarıcılar yapılmalıdır.
  • Belediye binaları ve tüm alanlarda tekerlekli sandalyeliler için mimari erişilebilirlikle ilgili düzenlemeler doğru olarak TSE standartlarına uygun yapılmalıdır.
  • Konutlara, kamu binalarına, iş yerlerine ruhsat verilirken erişilebilirlik standartlarına dikkat edilmelidir. Yaya yolları uygun hale getirilmeli, otoparklarda engelliler için yerler ayrılmalı, rampalar ve görme engelliler için hissedilebilir yüzeyler kanun ve TSE ölçülerine göre doğru yapılmalıdır.
  • Belediyeler tüm toplu taşıma ve diğer ulaşım araçlarını engelliler için uygun hale getirmelidir.
  • Engelliler ve engelli hale gelmiş yaşlılarla ilgili sosyal destek hizmetleri başlatılmalıdır.
  • Engellilerin ve ailelerindeki bireylerin iş hayatına atılabilmeleri için imkanlar yaratılmalıdır.
  • Otizm, Down sendromu gibi farklı zihinsel gelişim gösteren bireyler için gündüz aktivite merkezleri yapılmalıdır. Farklı zihinsel gelişim gösterenler ve tüm engellilerin yapabildikleri spor ve sanatsal aktiviteler desteklenmelidir.
  • Belediyeler de ve tüm kamu binaları ile şehirlerin merkezlerinde engelsiz tuvaletler yapılmalıdır.
  • Belediyeler engellilere evde hizmet vermeye değil hayata özgürce katılabilmelerine odaklanmalıdır. Toplumla bir arada yaşam için düzenlemeler yapılmalıdır. Sadece engellilere yönelik Engelli veya Engelsiz cafe, plaj, park, otel yapmak ayrıştırmadır. Engelliler ve yaşlılar her alana bağımsız şekilde girebilmelidirler. Ayrı mekanlarda değil herkesin her alanda birlikte yaşama katılması sağlanmalıdır.

Belediye başkanı ve meclis üyesi olacakların çözüm için çalışacağını temenni ediyor ve çözümü taahhüt etmelerini talep ediyoruz.

Belediye başkanı olduğumda yukarıdaki talepleri hayata geçirmek için her bakımdan engelsiz, herkes için erişilebilir kent taahhüt ediyorum.                                                                   

  Belediye başkanı / Adayı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir