Istanbul Büyükşehir Belediyesi Ücretsiz Ulaşım kartlarına yenilemenmesini istiyor! Birçok engelli ve engelli sivil toplum kuruluşu konu hakkında konuşuyor, yazıyor, suçluyor, eleştiriyor…
Konuya doğru, adil, gerçekçi ve çözümcül yaklaşmak gerekiyor. Ücretsiz Ulaşım kartlarının yenilenmesine ne zaman başlandı ? süreç nasıl işliyor ? Konuyla ilgili belediye engellilere eziyet ediyor suçlamasını yapanların amacı nedir ?
Engelli bireyler eğitim, istihdam, vergi muafiyeti, Akulu veya tekerlekli sandalye, ortez, protez, işitme cihazı v.b. araç gereç alımı ve birçok konuda hak elde edebilmeleri ve ücretsiz hizmet alabilmeleri için Engelli Sağlık Kurulu raporunu hastanelerden alıp isteyen kurumlara vermek zorundadırlar. Bu raporların süreli olanlarını da süresi dolmadan yenileyip ücretsiz hizmet aldığı kurumlara vermeleri zorunludur. Bu sistem kanunlarla düzenlenmiş ve yönetmeliklerde de vardır. Süreli olan Engelli Raporları süreleri dolmadan yenilenmezse hizmet durur. Yeni rapor getirene kadar engelli bireyler hizmet alamazlar.
Sağlık Bakanlığı son dönemde raporların büyük bölümünde sürekli engelli ibaresini kaldırıp süreli raporlar vermektedir. Bu değişimler her yerde her engelli için uygulanmakta e-rapor sistemine geçmek için engellilerden raporlarını yenilemeleri istendiği için hastanelerde yığılmalar olmaktadır.
Istanbul Büyükşehir belediyesinde ücretsiz engelli kartı ve ücretsiz engelli refakatçi kartı ile toplu ulaşımı ücretsiz kullananların sayısı engelli istatistiki verilerini aşınca doğal olarak ücretsiz hizmet alan herkesin raporlarını yenilenmesi istenmiştir. Ayrıca süreli raporları olanların tamamının da hiç yeni rapor getirmediği bilinmektedir. Bu büyük bir israftır. Hak etmeyenlerin öksüzün yetimin hakkını, engellinin hakkını gasp ettiği anlaşılmaktadır.
Bu aşamada Istanbul Büyüksehir Belediyesi hayatını kaybeden engellilerin kartlarının kullanıldığı, engelli olmadığı halde engelli kartı kullananları tespit ettiği için kamunun hakkını korumak amacıyla ücretsiz ulaşım hizmeti alan herkesin Sağlık Kurulu Raporlarını yenilemesini ve ücretsiz Ulaşım kartlarını da yenilemesini istemiştir.
Önceki dönem belediye yönetiminin uygulamaya başladığı bu çalışmayı
yeni belediye yönetimi de dogal ve doğru olarak devam ettirmiştir.
Yeni yönetim hastaneler de aksaklık olduğunu gördüğü için son tarihi 30 Kasım 2019 a uzatmıştır.
Sağlık bakanlığının rapor almayı kolaylaştırdık açıklamalarına rağmen uygulamada engelli sağlık kurulu raporu almak çile durumundadır.
Bir engellinin sağlık raporunu çıkartamıyor olması sorunu hastanelerdeki uygulamalar nedeniyledir ve Sağlık Bakanlığını ilgilendiren bir konudur.
Bunun için raporu isteyen kurumu suçlamak yanlıştır.
Son günlerde konuyla ilgili çok fazla kişi konuşuyor. Istanbul Büyükşehir belediyesinin yeni yönetimini eleştiriyor ve suçluyor. Bu kişileri analiz edince engelliliğini kullanarak yer edinmek isteyen , engelli yakınları üzerinden menfaat sağlayan veya konuyu siyasi malzeme yapanlar olduğunu anlamak mümkündür.
Bir kişi ben evden hiç çıkamıyorum rapor almaya gidemiyorum diyor. Evden hiç çıkamıyorsan ücretsiz ulaşım kartını kim kullanıyor.
Başka biri iki ağır engelli yatar durumda yakınım var rapor almaya gidemiyorum diyor. Yatar durumda olanlara neden ücretsiz ulaşım kartı alıyorsunuz diye sormak gerekir. O kartları kimler kullanıyor.
Sonuç olarak Ücretsiz Ulaşım Kartlarının güncel sağlık kurulu raporu istenerek yenilenmesi yasa ve yönetmeliklere uygundur.
Hak eden engellilerin haklarını kullanmasını sağlar.
Raporların yenilenmesi konusunda Sağlık Bakanlığının daha çok çalışıp zorlaştırmak yerine kolaylaştırmasını bekliyoruz. Ulaşım sorunu yaşayan engellilere evde rapor sistemiyle raporları verilmelidir.
Birçok belediye rapor almak isteyen engellilere hastaneye taşıma hizmetini yıllardır sağlamaktadır. Bu yenileme döneminde daha çok araçla hizmet vermeleri doğru bir çözüm olur.
Istanbul Büyükşehir Belediyesi de süreyi 31 Aralık 2019 tarihine uzatırsa sorun daha kolay çözülecektir.
Adem Kuyumcu
Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği Baskanı