Engelliler için ayrılan otoparkı hangi engelliler kullanmalı?

Engelliler için ayrılan otoparkı hangi engelliler kullanmalı?  

Engellilere ayrılmış otopark alanlarının engelli olmayanlar tarafından kullanılmasının hak ihlali olduğu konusunda daha önce birçok haber yapılmış ve konuyla ilgili farkındalık yaratılmıştı. Bu konunun çözümünün cezai yaptırımlar olduğu görülmektedir.

Ancak konunun farklı bir boyutunun son günlerde fazlasıyla ortaya çıktığı görülüyor. Yanlış bilinenler nedeniyle tartışmalar, kavgalar ve adli vakalar da oluşmaya başladı.

Toplu ulaşım araçlarının uygun olmayışı, yaya yollarının yarattığı erişilebilirlik engelleri, toplu ulaşım araçlarındaki diğer yolcuların engellilerle seyahat etmek istemiyor olmaları, diğer yolcuların zihinsel olarak farklı gelişen çocuk ve bireylerle yanlış iletişim kurmalarının doğurduğu sorunlar nedeniyle devlet engellilere ulaşım ihtiyaçlarını karşılamaları için ÖTV muafiyeti sağlamaktadır. Lütuf değil haktır. 

Toplumu oluşturan bireyler engellilerin hayatın her alanında eşit yaşam hakkına saygılı olmayı öğrenmedikleri için bu hak edinilmiştir. 

Engelli istihdamının artması ve bilincin gelişmesi sonucu bu hakkı kullanan engellilerin ve ailelerin sayısı gün geçtikçe artmaktadır. Sayının artması ile birlikte Engelliler için ayrılan otoparkları kullanma konusunda engelliler arasında da problemlerin doğduğu görülmektedir.  Özellikle engelliler adına olan araçların 3. dereceye kadar yakınları tarafından kullanabilmesi bazı suistimalleri de beraberinde getirmiştir. Engelli adına alınan aracı engellinin ulaşımı için kullanmayan bazı kişiler engelli birey araçta olmadığı halde engellilere ayrılmış otoparkları kullanmakta ısrar ettikleri ve birçok kez de alanı kullanma hakkı olan Ortopedik engelli bireylerle kavga ettikleri görülmüştür.

Engelli otoparkını kullanmak için araçta; Manüel veya Akülü tekerlekli sandalye, Kanedyen, Baston, yürüteç gibi hareketi sağlayan araç ve cihazları kullana yada hareket kısıtı olan en az bir kişi bulunmalıdır. 

Yürüyebilen Engellilerin ise “otopark ücreti ödemeden” otoparkın diğer alanlarına park etmesi gerekir. Böylece hem engelli otopark sorununu bir miktar çözülecek hem de engelliler arasındaki son dönemde artan tartışmayı da bitirecektir. 

Konutlarda, sitelerde ve diğer özel mülklerde bulunan otoparkların engellilerin kullanımına uygun hale getirilmesi ve kullanım alanı hakkı konusunun Çevre ve Şehircilik Bakanlığının belediyeleri bilgilendirerek hızlıca çözüme bağlaması gerekmektedir. Bu konunun 634 sayılı  kat mülkiyeti kanununda da düzenlenmesi metrekare sorununa da çözüm olabilecektir. Konutlar da, sitelerde, özel işletmelerde Yürüme engeli olmadığı halde engelli raporu olan kişilerin kendine özel otopark alanı istemesinin doğurduğu tartışmalı durumda Çevre ve Şehircilik Bakanlığının yapacağı bu çalışma ile çözülecektir.

  01.07.1993 tarih ve 21624 sayılı resmi gazetede yayınlanan 3194 sayılı İmar Kanununun 37 nci ve 44 üncü maddelerine dayanılarak hazırlanan yönetmeliğe göre Otopark alanlarında 20 araçta 1 araçlık yerin yani %5 oranında yerin engellilere ayrılmış olması gerekmektedir. Bu standart resmi binalarda, alış veriş merkezlerinde ve açık otopark olan her yerde  zorunludur. 

Engellilere uygun otoparkların mutlaka TSE standartlarına uygun yapılmış olması gerekir. Araçlar arasında inme mesafesi olmayan alan engelli otoparkı olarak kabul edilmez. 

Engellilere ayrılmış otopark alanı bina girişine yakın yerde ve araçtan inme mesafesi de olan standart ölçüde olmalıdır. İnme alanı da çizgilerle belirtilerek daima boş olması sağlanmalıdır. 

Görselden de anlaşılacağı gibi Engelli otoparkı kavramı Ortopedik Engelli Sürücü ve Ortopedik engelli yolcuların kullanımı içindir. Araçlarına Trafik müdürlüğü tarafından Engelli Araç Park kartı alan engelliler içindir. Bu bağlamda da maalesef uygulamada farklılıklar görülmektedir. Bazı illerde engelli raporu olan herkese engelli otopark kartı verildiği görülmektedir. Bu yanlış uygulama düzeltildiğinde Yürümede sorunu olmayan ancak Süreğen hastalık veya çeşitli sebeplerle engelli raporu verilmiş kişilerle  tartışmalar da son bulacaktır.

Bu konularda birinci sorumlu belediyelerdir. Belediyeler erişilebilir çevrenin oluşması için azami özen göstermeli binalara ruhsat verirken girişin basamaksız olması, asansöre ulaşımda engel olmaması, uygun ölçüde asansör olması, girişte %6 eğimde rampa olması ve uygun otopark alanları olmasına dikkat etmelidir. Yanlış yapılan veya mış gibi yapılan imalatlara ruhsat vermeyip cezai işlem uygulamalıdırlar. 

 Ayrıca Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ortak çalışması sonucunda hangi engelli, engelli park alanını kullanır konusunda açıklayıcı bir genelge veya yönetmelik yayınlamaları tartışmaları da bitirecektir.

Engelliler için ayrılan otoparkı hangi engelliler kullanmalı?” yazısında 58 düşünce

  1. Ahmet diyor ki:

    Özellikle izmit belediyesinde çalışan parkomatların HEPSİ engelli park yerine araba park ettirip haksız kazanç sağlamakta veya engelli park yerine aynı aracı bütün gün koyarak avanta almaktadır adam akşama kadar 43 tl vereceğine parkormat a 5 tl avanta verip günboyu kalmaktadır. Özelliklede saraybahçe vakıfbankın önündeki park yeri

    I

  2. Emin diyor ki:

    Engeli bir kişi tekerlekli sandalye kullanıyorsa engelli yeri verilebilir zihinsel yürümesine her hangi bir engeli yoksa engelli yeri verilmesine gerek yok yakınının ismi ile belediyeden yer tahsis edip senede bir defa engeli akrabasını arabayla taşıma yapmayıp aracı otopark yeri olarak kullanan kişilerin sahtekar olduğunu düşünüyorum saygılarımla

    • Emre diyor ki:

      Zihinsel engelliye verilmesine gerek yok diyorsunuz ama dar otoparkta engelliye müdahale etmek zor oluyor engellinin kaçma aniden yola atlama durumları olabiliyor. Durumu sadece fiziksel engele bağlamak doğru değil.

    • Aynur diyor ki:

      Oglum otizmli yola fırlıyor o mu sizi rahatsız etti anlamadım ki sonucta araba engelli arabası yürüyen yürümeyen farkeder mi

  3. Mehmet göçtü diyor ki:

    Ben yüzde 43 suregen kronik ve ortapetik engelli raporum var ancak engelli araç park kartı alamıyorum neden adı üzerinde engelli park yeri diyor Bur’da ayrimcilik yapiliyor

      • Mehmet masum öncü diyor ki:

        Merhaba 0/0 62 ortopedik engelli yim.
        Ortopedik engelli aracım var.ve trafik şubede engelli oark park kartı aldim.
        Ancak toplu konut yönetimi ne başvurdumbana engelli park yeri tahsis etmedi ne yapmam gerekiyor. Nereye baş vurmam gerekiyor. Rica etsem
        Elinizde prosedür resmi gazete varsa atarsanız sevinirim.

    • mu da diyor ki:

      Kardeşim haklısın..85 engelimle..muğla da 2.kez..trafikten hem de..engelli yerine park etmekten ceza yedim.biz biribşrimize saygılıyız..ama, emniyet mdlüğü,kayıt etmiyor ki:90 ve üzeri istiyorr..imdaaat! olamaz böyle bir yanlış..yalvardım gene olmadı.ceza yazdılar.2 kez!kasıt mu var ki!?Allahım..kimseyi ama hiç kimseyi..engelli yapmasın..

  4. Sulo diyor ki:

    %40 kronik rahatsızlıklardan dolayı engelim var yurumemde sıkıntı yok fakat nefes sıkıntım var araba binanın önüne bırakamıyorum çünkü başka yerlerde bbaska binalarda oturanlar bizim binanın önüne bıraktığı için sorun yaşıyorum park yeri için belediye yardımcı olurmu acaba sürekli tartisiyoruz

    • Sami diyor ki:

      Selam branik ve şeker gut birde tek gözüm görmüyor binamızda beş arabalık park yeri var ben arabama park müsadesi nerden alabilirim saygılar sunarım

      • Adem Kuyumcu diyor ki:

        İmar kanununa göre Konutlarda engelli otopark zorunluluğu yok. Bu nedenle apartman veya site yönetiminin karar almasıyla park yeri olabilir.

        • Ali diyor ki:

          Merhaba Adem bey 70 dairelik bir sitemiz var sitemizin kapalı oto parkında asansör girişine yakın 1 adet fazladan engelli otopark mevcut bu oto parka yerleri olduğu halde %53 sağ 4 parmakları olmayan engelli raporu olan bir şahıs kullanmak istiyor bizde yeriniz var kullanamazssınız bu oto park yürime engelli aracı olan site sakinlerinin misafirleri için boş kalacak dedik karar da aldık hala korum diye inat ediyor bu konuda ne yapabiliriz bu kişi sorabilirmiyim

          • Adem Kuyumcu diyor ki:

            Kanunlara göre özel Konut sitelerinde engelli otoparkı ayrılması zorunluluğu yok. Ancak site yönetimleri duyarlılık gösterip ortopedik engelliler için engelli otoparkı ayrılmasına karar verir. Yönetim olarak söz konusu alanı Tekerlekli sandalye kullanıcılarına ayırdıysanız bu amaç doğrultusunda kullanılır. Kanunlara göre kendi otopark alanı olan kat malikinin engellilere ayrılmış alanı kullanmasını zorunlu kılan karar yoktur. Yönetimin kararına uymak zorundadır.

          • Kemal diyor ki:

            Kişinin iki aracı var engelli adına uçuncu aracı alıyor beş yıl saklayıp karına satıyor şimdi on yila çikti hasta olan engellisi hasta olduğu zaman anbulans çağiriyor biz engelli olarak engelli park yerine park etme hakkımız var engelli adına alınan araç park etmesi yasaktır bu konuda plakayamı işaret düzenlemesi gerekmektedir saygılarımla

  5. Ömer arif diyor ki:

    Merhaba.
    12 daireden oluşan binada 1 kişi engelli bulunmaktadır. Bu engelli kişinin motorlu bir taşıtı yoktur. Belediye başvuru yaparak bina önüne yola engelli park alanı başvurusu yapıp engelli park alanı çizdirmiş ve bu yeri demir çubukla çevirip anahtarını sağlam olan komşusuna vermiş,bu sağlam kişi engelli yerini kullanmaktadır. Bunu yapmaya hakkı var mıdır? Belediye bu engelli yerini yaparken engelli kişinin aracı olup olmadığına bakmıyor mu? Bu konuda neler yapabilirim?

    • Adem Kuyumcu diyor ki:

      Engelli araç park yeri kullanımı, engelli adına tescil edilmiş araçların kullanımı içindir. Belediyenin uygulaması yanlıştır. Şikayet edilip inceleme yapılması istenmelidir.

      • Nadir Nadi Kırcı diyor ki:

        Şahsen,%91engelliyim,Koah ve kalp rit bozukluğum var.20 adından fazla adım atamıyorum.Engelli yerine park edersem sahtekarmı oluyorum.

        • Abamüslim diyor ki:

          Kardeş %90 üzeri engelli raporu olup aracı da trafik tescil müdürlüğüne kaydettirmen lazımmış yoksa benim gibi 1380 lira ceza yersin bunu da herkese söyle ben cezayı yedim mahkemeye verdim bakalım sonuç ne olacak

    • Muzaffer Tan diyor ki:

      Benim çocuğum%90 üzeri engelli engelli oto park için müracaat ederek evin kapı önüne yaptılar fakat benden daha fazla başka engelli araçlar park ediyor ben mağdur kalıyorum başka engelli her kim ise kendi yaptıracağı yada yaptırdığı parka bıraksın kamuya açık alanlarda sürekli Park edebilir ama şahıs müracaat ettiyse evinin önüne başkalarının kullanması etik midir . Ben engelli çocuğumu park yeri doluyken nasıl bindirip,indirip tedavi ye götüreyim. Bu konuda ne yapabilirim.

      • Sercan diyor ki:

        Ayni konudan bende şikayetçiyim malesef böyle bir açık var engelli park yerine her engelli araç park edebilirmis trafik çağırdım bunu söyleyip gittiler

      • yusuf diyor ki:

        size o kadar katılıyorum ki…gecen gun benımde basıma geldı bogazım delık kanser hastasıyım tedavıden sonra yurumeye mecalım kalmıyor 5 lt su tasısam nefes nefese kalıyorum evımın onunde Allah razı olsun park yerı koydular,gecen bırını aradım kardesım benımkı de engellı aracı ıstedıgın yerı ara ben ıstersem cekerım; dıyorum kı beyefendı rıca edıyorum zaten dıyorum maalesef kanunu boyle kullananlar var ; sız mısınız engellı olan saygı duyarım dıyorum…benım dıyor koyde annanem rahatsız ben kullanıyorum dıyor…ya arkadas araba engellı olmaz ınsan engellı olur…madem saglıklısın her yere koyabılırsın..alısverıs merkezı degıl kı burası falanca mahallenın dar sokagında konulmus bır park yerı demek kı orada yasayan ve ona muhtac bırı var…cozum basıt kanun sunu demelı ; TOPLU PARK ALANLARINDA ( HASTANE ALISVERIS MERKEZI VB YERLERDE) KOSULSUZ HER ENGELLİ ARACI KOYABILIR AMA SOKAK ARALARINDA SAHSIN TALEBINE ISTINADEN UYGUN GÖRÜLÜP KONULMUS ENGELLI PARK YERINE; TALEPTE BULUNAN ENGELLİ VATANDAŞ ÖNCELİK OLACAK ŞEKİLDE ENGELLİ ARAÇLAR KOYABİLİR. Sonuç olarak yokken kullansınlar ama yer talep hakkı olan kişi aradıgında çekmesi gerektiğini herkes bilsin… çok basit ve herkesi memnun edecek bir durum…keşke bu yazdıgımı kanun koyucular duyabilse görebilse…sağlıklı günler dilerim…

        • Adile Cesur diyor ki:

          Keşke. Aynı durum bizim için de geçerli. %85 Ms ve ortopedi hastası olan annem için evin önüne yaptırdığımız engel park yerine dükkan sahibi annesi üzerine araba almış biri koymaya başladı. Hastane sıkıntı, indirme bindirme ana yol üzerinde sıkıntı. Hani orada otursa ya da yakını orada olsa. Sadece elde ettiği hakkı, kullandığını sanıyor, annem adına evin önüne(işlek caddede olduğumuz için)yapılan park, onun sayesinde hep dolu. Ne diyeyim, hani işi olur, yakını yanında olur. Sabah koyup akşama kadar orada durması… Hastane vs.işlemlerinde çok sıkıntı oluyor, gidip rica etmek ayrı, dönüşte de trafiği tıkamamız ayrı bir dert.

  6. Mahmut diyor ki:

    Sitemizin bloklarında her konuta 1 otopark düşmekte olup her bloğa 2 misafir otoparkı düşmekte idi. 5 yıldır otopark sıkıntımız yoktu. Fakat mevzuat değişikliğinden sonra bloğumuzdaki 2 misafir otoparkımız engelli otoparkına çevrildi. engelli raporu olan bu 2 komşumuz kendi park yerine 1. Aracını engelliye çevrilen misafir otoparkına ise 2. Araçlarını koymaktadırlar
    10 bloklu Sitenin girişine 3 tane misafir otoparkı konulmuştur
    Site yönetiminin aldığı karar doğru mudur?
    Onun yerine bu 2 komşumuzun otoparkının yeri değiştirilip bloğun girişinin karşısına verilseydi misafir otoparklarımız bize kalsa daha doğru olmaz mıydı?

  7. Dursun diyor ki:

    Oto parkcilarin çoğu insanlardan haksız para almakta ben engelliyim diyorum adam bana burda yer yok diyor araca bakıyorum engelli aracı değil ve anlaşılıyor ki bu kişi engellinin hakkina gasp ediyor bu konuyla belediyelerimizin özellikle ilgilenmesini istiyorum yazıktır biz engelliler diğer insanlar gibi rahatça yuruseydik emin olun arabalara binmezdik sağlığınızın kıymetini bilin ve birazda olsa bizleride düşünün

  8. ferruh ergil diyor ki:

    Merhaba bugün sokak kenarında engelli levhasını görmedim levhayı geçmeden yarım metre kala park etmişim levhada engelli işareti be1 araç işareti vardı engelli kişide yerime park ettin diye şikayet etmiş arladaşdan özür diledim fakat aklıma takıldı bir uyarı levhasından sonrası ihlal diye ben haklımıyım haksızmıyım yardım edermisiniz itiraz etmelimiyim aracımın konum fotoğraflarını cektim

  9. fahri ayan diyor ki:

    yüzde 80 ortopedik engelli biriyim acaba bu oranla engelli otopark kartı alabilirmiyim Ayrıca çalıştığım kurumda ayrımcılığa ve zulme uğradım uğruyorum bu durumu medyaya aksettirecek dostlara ihtiyacım var saygılarımla

  10. Ali diyor ki:

    70 dairelik sitemiz yeraltı otoparkı var her daire için bir oto park var bir adet engelli fazladan otoparkımız var bu engelli parka dışardan bir engelli misafir aracı koyabilirmi birde yeri olan engelli bir komşum yerine koymayım ben engelliyim engelli yerine koyacam diyebilirmı

    • Adem Kuyumcu diyor ki:

      Özel mülkiyetlerde engelli otoparkı kanunen zorunlu değil. Çünkü kat irtifakına göre her daireye 1 otopark aynı metrekareye göre veriliyor. Normal otoparkın alanı 2,50 metrekaredir ancak TSE ve mevzuata göre engelli otopark alanı 4 metrekaredir. Bu noktada çelişkili durum devam ettiği için konuyla ilgili insiyatif bina yönetimlerindedir. Engelli otoparkına sadece engelli kat maliki adına tescilli olan araç park edilebilir.

  11. Ramazan Uygun diyor ki:

    Ağır kusurlu kızımı hastaneye götürdüm engelli park yerine aracımı parkettim park cezası yazılmış ne yapabilirim

    • Adem Kuyumcu diyor ki:

      Araç engelli adına engelli aracı olarak kayıtlıysa itiraz ederseniz iptal olur. Engelli aracı olarak kayıtlı değilse cezayı ödemeniz gerekiyor.

  12. Sercan diyor ki:

    Ayni konudan bende şikayetçiyim malesef böyle bir açık var engelli park yerine her engelli araç park edebilirmis trafik çağırdım bunu söyleyip gittiler

  13. Mahmut Özbek diyor ki:

    Erdoğan sitesinde kendi engelli levhası dikip yerini benimsemek hakmidir arac kendi üstüne değil ve arada engelli plakası yok çocuğu engelli ama yurumesinde hiçbir sıkıntı yok çocuğunun engelli karti var ama babası yer benimseyip aracına binipgittimi oraya kendi yaptırdığı engelli levhası koyuyor bununda neyapmaliyiz

  14. Mahmut Özbek diyor ki:

    Erdoğan sitesinde kendi engelli levhası dikip yerini benimsemek hakmidir arac kendi üstüne değil ve arada engelli plakası yok çocuğu engelli ama yurumesinde hiçbir sıkıntı yok çocuğunun engelli karti var ama babası yer benimseyip aracına binipgittimi oraya kendi yaptırdığı engelli levhası koyuyor bununda neyapmaliyiz.

  15. Mustafa diyor ki:

    MERHABA,
    %75 ENGELLİ RAPORUM VAR. KALP YETMEZLİĞİ VE KALP PİLİ TAKILI.İNSAN İÇİN EN ÖNEMLİ ORGANI KALP İÇİNE PROTEZ TAKILI,ENGELLİ OTOPARKLARINDAN YARARLANAMIYORUM. BUNUN İÇİN NE YAPMALIYIM. TEŞEKKÜR EDERİM.

  16. Şamil Gülseren diyor ki:

    Engelli araç sahibi olan engelli şahıs nasıl dışarıda kendilerine ayrılmış yerlere park edip kolay hareket imkanı buluyorsa aynı kolaylığın yaşadığı sitenin içerisinde de aynı kolaylığı bulması lazım olduğunu düşünüyorum.T.C sınırları içerisinde site dediğimiz yer ayrı bir eyalet değilse tabi bu konuda bir çalışma varmı varsa sonuç öğrenebilirim 2 senedir bir sitede oturuyorum aparatlı engelli araba kullanıyorum araç için ayrılan yerde giriş çıkışta zorlanıyorum yöneticinin vicdanına kalmış ? Vicdanı yoksa ne yapalım.

  17. baddal özdemir diyor ki:

    merhaba 22 dairelik bir binada ikamet etmekteyim engel oranı 92 olan ortapedik engelli kızım için üzerine kayıtlı olan engelli aracı için bina yönetimi engelli otoparkı yapmamıza zin vermez ise yasal hakkımız nelerdir

  18. Gökhan diyor ki:

    Adem bey Engelli otoparkını kullanmak için araçta;
    Manüel veya Akülü tekerlekli sandalye, Kanedyen, Baston, yürüteç gibi hareketi saglayan araç ve cihazlari kullana yada hareket kisiti olan en az bir kisi bulunmalidir.
    Yürüyebilen Engellilerin ise “otopark ücreti ödemeden” otoparkin diger alanlarina park etmesi gerekir. İbaresi nerde yazıyor hangi mevzuat veya kanunda. bana bu lazım

  19. semih taşdemir diyor ki:

    merhabalar ben &49 engelli bir bireyim ve daha önce %92 engelli raporum ile araba almıştım artık sitemizde bana özel engelli bir park alanı bulunmasını istiyorum bunun için site yöneticisine bilgi verdim ve bana dilekçe yazmam gerektiğini söylediler ben bu dilekçeyi nasıl ve ne şekilde yazabilirim bana bir örneğini gönderme şansınız var ise çok sevinirim gerçekten

  20. UĞUR diyor ki:

    Ben bu hususta içişleri bakanlığına ve aile ve sosyal çalışma bakanlığına 2-3 yıl önce dilekçe vermiştim. dilekçenin özetle içeriği şu idi : engelli park yerleri ve levhaları 2 gruba ayrılarak biri özellikle yürüme engeli bulunan ve bizzat araç sürücüsü olanlara ait ENGELLİ ARAÇ PARK YERİ , diğeri de araç engelli aracı olup, fakat sürücüsü engelsiz sürücü olan ARAÇ PARK YERİ olup, engelli aracı hali hazırda engelliye hizmet etmiyor, engelsiz bir sürücüye hizmet ediyor ise engelliye ayrılmış park yerlerine park etmemeleri şeklindeydi. gelen cevap yasal düzenleme yapılması gerektiği yönündeydi. bu hususta sık sık rastlanılan şey ; özellikle araç % 90 ve üzeri birisine ait olup, engelsiz sürücü de vicdanen hak hukuk çerçevesinde düşünmeden güya araç engelli aracı diye aracı engellilere ait araç park yerine park etmektedir. AYRICA ENGELLİYE AYRILAN PARK YERLERİNE PARK CEZASI DA 2 KAT DEĞİL EN AZ 3 KATINA ÇIKARTILMALI ve cezalar da uygulanmalıdır.

  21. Mehmet akkan diyor ki:

    Merhaba engelli aracı oğlu kullanıyor babası yok sitede engelli yerine aracı koymak istiyor engelli kişi yokken aracı engelli yerine koyabilirmi

  22. TAHİR ERİŞEN diyor ki:

    KAMUYA AİT ALANLARDA HASTANELERDE BULUNAN OTO PARKLARDA (ENGELLİ OTO PARK YERİ DEĞİL) HERKESİN KOYDUĞU YERE % 83 ENGELLİ KİMLİĞİM İLE OTOPARK ÜCRETİ ÖDEMEM İSTENDİ DOĞRUMU..NE YAPMAM LAZIM

  23. Bir apartman sakini diyor ki:

    Adem Bey Selamlar;
    Anlamadığım bir konu var. Yukarıdaki sorular ve cevaplar doğrultusunda özel konutlarda İmar Kanuna göre engelli otopark zorunluluğunun bulunmadığını belirtiyorsunuz. Fakat yazınızda imar kanuna göre çıkartılan yönetmelikte ise 20 araç için 1 araçlık yerin ayrılması gerektiği belirtilmektedir. Bu yönetmelik apartmanları, siteleri kapsamıyor mu? Yönetmelikte açıkça böyle bir ifade göremedim. 34 dairelik bir apartmanda yürümesinde sıkıntı olmayan fakat protez kullanan bir bir engelli komşumuz için engelli otopark yeri ayırmamız zorunlu mudur, yoksa bu yönetimin insiyatifinde midir? Bu konuda yardımcı olabilir misiniz?

  24. Murat Dirican diyor ki:

    Sitemizde her daire için birer kapalı otoparka ilave olarak açık alanda 90 adet park yeri ve içerisinde ayrılmış 11 adet engelli park yerimiz mevcut. Engelli komşularımız engelli kartlarına ve raporlarına binaen bu alanların kendilerine ismen tahsislerini talep ediyorlar. Şu ana kadar altı tanesi tahsis edilmiş durumda. Bunun için bir kriter var mı. Yüzde kaç engellilik durumu gerekiyor. Engelli sayısı 11’i geçtiğinde hareket tarzı ne olmalı. Çok teşekkür ederiz.

  25. hacer diyor ki:

    Merhaba ,
    %59 engelli raporum mevcut. 44 daireli sitemizde şimdilik engelli için ayrılmış bir alanımız yok ve daire başına düşen bir otopark yeride yok.Bu rapor oranıyla oturduğum sitede engelli park yeri alanı isteme hakkına sahipmiyim.?

  26. İbrahim Aktaş diyor ki:

    Adem Bey merhaba,
    Sitemizde bir komşumuzun 2 aracı var.Biri engelli aracı, diğeri ise bakmakla yükümlü olduğu iki engelli çocuğuna ait.Site otoparkında ise her daire için 1 araçlık park yeri mevcut.Sizce kanunen engelli bireyleri olan biri 2 araç otopark hakkına sahip midir?

  27. Yekta şenol diyor ki:

    %79 ms ortopedik ve nörolojk engelli raporum var. Kızımın adına kayıtlı aracım var. Gerek isparka ait yerlerde gerek evimin önünde veya hastane vs gibi yerlerde ne gibi haklarım vardır. Bizi ve bu durumdaki kişileri bilgilendirmenizi rica ederim. 🇹🇷🇹🇷

  28. Ahmet diyor ki:

    Hastane engelli otoparkına aracımı park ettim ceza yazıldı bende % 79 engelliyim şimdi kesilen 1380tl yi ödemek zorunda mıyım yoksa engelli kimlik kartımla mahkemeye baş vursam ceza iptal olur mu

  29. HÜLYA ÇİÇEK diyor ki:

    Engelli park yerine yüzde kaç engeli olanlar park edebilir. Aracı eşim kullanıyor. Araç da onun üzerine kayıtlı. Benim % 76 engelle raporumla park edebilir mi bir yerden tesçil almak zorundamı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir