Belediye başkanlarının seçimlerden önce Herkes için Erişilebilir Kent konusunda verdikleri sözleri engelli camiası unutmadı ve her an sorguluyor.
Çok sayıda kentte mimari projeler, tasarımlar havada uçuyor ancak kriterler de zorunlu erişilebilirlik standartlarına uygunluk olmadığı konusunda gelen bilgiler bizde daha önce izlediğimiz filmi tekrar izliyoruz hissi uyandırıyor.
Erişilebilirlik Standartlarının ne olduğunu bilmeyen, telefonlarda bir uygulama sanan yöneticiler var. Bu nedenle konuyu ciddiye almadıklarını da deneyimledik.
Önceki yönetimlerde de yaya yolu, meydan veya sosyal mekanlarla ilgili proje yarışmaları yapılırdı, ödüllerde verilirdi.
Bizler erişilebilirlik standartlarına uygun olmadığını söyleyip tepki gösterince yeniden proje yarışması yapılır ve bu kez aynı alanla ilgili Erişilebilir proje ödülü verilirdi. Ancak uygulama yanlış olurdu.
Herkes için tasarım tek seferde sağlanmalıdır. Erişilebilirlik standartlarını sonradan düzeltmelerle sağlamak genellikle çok zor ve maliyetlidir.
Tasarımdan hizmete açılana kadar inşat ve her aşamada Erişilebilirlik standartları eksiksiz ve doğru olarak uygulanmalıdır.
Herkes için erişilebilirlik standartlarını azami ölçüde uygulanarak; ortopedik, görme ve işitme engelliler, yaşlılar ve bebekli aileler için kentin yaya yollarını, meydanlarını, toplu taşıma araçlarını, parklarını, spor salonlarını, sosyal tesislerini, kültürel tesislerini ve tüm kamu binalarını herkes için erişilebilir, ulaşılabilir hale getirmek için daha çok özen göstermek gerekiyor.
Erişilebilirlik standartları kanuni zorunluluk olmaktan öte engelliler ve aileleriyle 30 milyondan fazla vatandaşın bağımsız, özgür ve adil yaşam hakkına saygıdır.
Adem Kuyumcu
Erişilebilirlik uygulamaları danışmanı
EHDD – Engelsiz Hayat Dayanışma Derneği Başkanı
evet çok haklısınız. kimse birşey unutmadı ama bazıları verdikleri sözleri unuttu.