Engelsiz Turizm hedefinin yok sayılmaya başlanılması, ifadenin kullanımının bırakılması ve içeriğinin boşaltılması kabul edilemez. Engelsiz Turizmin Avcılık Turizmiyle birlikte anılması Alternatif Turizm olarak görülmesi yanlıştır.
Engelsiz Turizm; Engelli bireylerin, yaşlı bireylerin ve ailelerinin gastronomi ve konaklama işletmelerinden, mesire yerlerinden, tarihi ve kültürel alanlardan bağımsız, eşit, adil ve herkesle birlikte faydalanabilmesidir.
Engelsiz Turizm yüz milyonlarca insanı ilgilendiren sosyal içerme açısından çok önemli bir hedeftir.
Bu sosyal içerme Türkiye’de yaşayan 10 milyon 500 bin engelli ve yanında en az 1 kişi ile birlikte 20 milyon, aileleriyle 40 milyon vatandaşın Engelsiz, erişilebilir herkesle birlikte Turizm faaliyetlerine katılma ihtiyacıdır.
Avrupa’da yaşayan engelli ve engelli yakını 150 milyon kişinin Turizm ihtiyacıdır. Önemli bir hizmet alanıdır.
Engelsiz turizm eşitliktir, kanuni zorunluluktur.
Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ilgili bakanlıklarının ve kurumların hazırladığı coğrafi ve fiziki koşullara uygun Türkiye erişilebilirlik standartları her alanda olduğu gibi Konaklama ve Gastronomi işletmeleri başta olmak üzere Turizmin de her alanında da uygulanmalıdır.
Son günlerde konunun sosyal içermesinin önemini bilmeyen, engelli bireyler, yaşlı bireyler ve yakınlarının Turizm tesislerinden eşit şekilde faydalanmaları hedefini görmezden gelip konuyu anlamayıp veya kendi rantını düşünerek eski engelleyici zihniyeti yeniden başlatıp devam ettirmek isteyen bazı kişilerin söylem ve uygulamaları engelsiz turizm hedefinde bizi 50 yıl geriye götürecektir.
Onlarca yıldır bilimsel, akademik ve saha çalışmalarıyla hayata geçen Erişilebilir kent ve Erişilebilir Turizm için Türk Standartlarını yok saymak akıl tutulmasıdır.
Turizm alanında faaliyet gösteren kurum veya kişilerin Engelsiz Turizm hedefini yok sayması, ifadeyi kullanmayarak akıllardan silmeye çalışması, başka başlıklar altına alınıp görmezden gelinmesi yanlıştır kabul edilemez.
Engelsiz Turizm kapsamı doğru olarak hayata geçtiğinde ekonomik yüksek katma değer de yaratmaktadır.
Engelsiz Turizm alanına hizmet üretilmiyor olması hem maddi kayıplara, hem de Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının 10. maddesi, ilgili kanunlar ve taraf olunan Birleşmiş Milletler engelli insan hakları sözleşmesine göre ayrımcılıktır, ötekileştirmedir.
Aldığımız habere göre seyahat acenteleri birliğinde geçen dönem çalışmalar yürüten Engelsiz Turizm İhtisas başkanlığın kapatılarak Avcılık Turizmi ile birlikte değerlendirilen Alternatif Turizm başlığı altına alınmıştır. Bu son derece yanlış bir karardır, geriye gidiştir.
Engelsiz Turizm alternatif olarak değerlendirilemez, yüz milyonlarca insanın hakkı ve talebidir. Alanda doğru yatırım yapmak ve doğru hizmet üretmek hem engellilere hemde işletmelere her açıdan katkı sağlayacaktır.
Başta sektörel birlikler olmak üzere bu alanda çalışma yapan kurum, stk, platform ve kişilerin Engelsiz Turizm konusunda doğru ve etkili şekilde çalışma yapması gerekir. Yapılan bu hatalardan dönülmesini ve Engelsiz Turizm konusunda yapılan çalışmaların daha çok arttırılarak sürdürülmesini bekliyoruz.
Hem ekonomik katma değer hemde sosyal içerme olarak önemli bir hizmet alanı olan Engelsiz Turizm konusunda daha çok ve daha doğru yatırımlar yapılması gerekmektedir.
Adem Kuyumcu
Erişilebilir Kent ve Engelsiz Turizm Uygulamaları Danışmanı
Engelli, Aile, Toplum İletişimi Danışmanı